12 akter klara för Ljungarocken 2015


 – Ulf Lundell, Hoffmaestro och Stiftelsen gör Takida sällskap i Ljungaverk 10-11 juli

I november stod det klart att Ljungarocken återvänder i sommar med den tredje upplagan av festivalen. Idag presenteras de 12 första akterna som utgör festivalens line-up i Ljungaverk den 10-11 juli: Ulf Lundell, Hoffmaestro, Takida, Stiftelsen, Clawfinger, Corroded, Electric Boys, Heavy Tiger, The Unguided, Smalare än Thord, Rubber Soul och Skintrade.

Ulf Lundell

Sveriges största rockpoet firar 40 år som artist och ger sig ut på vägarna för att fira i sommar. Ljungarocken besöks av en turnétörstande Ulf Lundell med hela sin 40-åriga låtskatt och det blir en spelning Ljungaverk sent kommer glömma.

Hoffmaestro

”Ett glädjepiller som det är extremt lätt att kapitulera inför” Ja, så har Hoffmaestro beskrivits. Sedan genombrottet 2005 i filmen Stockholm Boogie har de dansat land och rike runt och fått festivalpubliker att fullkomligen koka. När bandet intar scen på Ljungarocken i sommar är det med en energi som förmodligen räcker till att värma upp hus med.

Takida

Takida bildades 1999 och tog Sverige med full storm med hitsingeln Curly Sue 2007 som låg på Trackslistan i hela 50 veckor. Åren därefter följde fler listettor, Platinaskivor och utsålda gig. Bandets tredje platta ”The Darker Instinct” sålde Guld bara fyra dagar efter att den släpptes. Tillsammans med Live Nation arrangerar Takida Ljungarocken i sina egna hemtrakter för tredje året, och självklart tar de plats på scen under festivalen.

Stiftelsen

Stiftelsens säregna mix av rock, pop, och folk satte svenska hjärtan i brand när singeln ”Vart jag än går” släpptes 2012. Enligt bandet själva är de mer landsort än storstad och menar att deras musik kan jämföras med dansband med lite mer drag och attityd i. Stiftelsen-sångaren Robert Pettersson frontar även Takida, och i sommar står båda banden på scen i byn de har sina rötter i.

Clawfinger

Det skandinaviska heavy metal bandet Clawfinger startades 1988 av Jocke Skog och Zak Tell när de jobbade på samma sjukhus. Två år senare anslöt Bard Torstensson och Erlend Ottem och deras mix av metal och hip-hop resulterade i två grammis 1994 för bästa hårdrock och bästa musikvideo. Bandets låtar genomsyras av anti-rasistiska och politiska teman och de har bland annat deltagit på Ozzy Osbournes Monsters of Rock Festival i Brasilien och Chile tillsammans med Megadeth, Faith No More och Alice Cooper.

Corroded

För tio år sedan bildades ett av Sveriges nu mest etablerade hårdrocksakter i Ånge. Corroded är på spikrak väg uppåt med sina tre album, listplaceringar och priser i ryggen. Nerikes Allehanda sammanfattar Corroded i två meningar och svårare än så är det faktiskt inte: ”Akta rygg Takida. Här kommer Ångegrannarna Corroded.”

Lagom till festivalsommaren släpper bandet ett efterlängtat nytt album, ”Defcon Zero”, den 24 april.
Electric Boys

Svenska Electric Boys äntrade rockscenen i slutet av 80-talet. Under 90-talet bröt de upp för att förenas igen 2009, bland annat som förband till Alice Cooper. Bandets medlemmar har även varit aktiva i glamrocksbandet Hanoi Rocks och Loco Motive.

Heavy Tiger

Heavy Tiger är en käftsmäll av rock’n’roll. Trots sin unga ålder har Maja Linn, Astrid Carsbring och Sara Frendin hunnit med ett flitigt spelande i hela Skandinavien och i både England och Spanien. Somliga tycker sig förnimma ett The Runaways under storhetstid, andra hör hellre influenser av såväl KISS som Thin Lizzy, men alltid med anslaget av The Clash när de var som bäst. Bedöm själva live på Ljungarocken i sommar.

The Unguided

2011 släppte death metal-bandet The Unguided från Falkenberg sin debutplatta. Bandets medlemmar har rötter i metalbanden Sonic Syndicate och Dead by April och de har turnerat flitigt i Europa sedan debuten.

Smalare än Thord

Smalare än Thord är partybandet som spelat på fler skidorter än de flesta andra. Sedan 1989 har de förgyllt festen med sina covers och under åren har de samarbetat med bland andra Dregen, Orup och Tommy Nilsson.

Rubber Soul

Tillsammans med Takida, Stiftelsen och Corroded utgör Rubber Soul det fjärde Ångebandet som gästar Ljungarocken 2015. Bandets sångare Linn Pettersson är dessutom lillasyster till Takidas frontfigur Robert Pettersson. En viktig sak skiljer de tre banden åt, Rubber Soul satsar på popmusik istället för rock. Debut-EPn Forever släpptes i januari och de är definitivt ett Ångeband att hålla ögonen på.
Skintrade

Hårdrocksgruppen från Stockholm startade karriären 1991 och har haft stora framgångar i hela norra Europa under 90-talet. Europaturnéer och stora festivalspelningar avlöste varandra och i mitten av 90-talet bröt bandet upp för att återförenas igen 2011. Förra året släppte ”Refueled”, det första albumet sedan återföreningen.

Om Ljungarocken

Ljungarocken arrangeras av Takida i samarbete med Live Nation Sweden. Festivalen hade premiär sommaren 2011 med stor framgång. Takida, Graveyard, Imperial State Electric, Wizard och Dead by April spelade och biljetterna sålde slut. Två år senare kom festivalen tillbaka. Denna gång som en tvådagarsfestival med band som D-A-DMarky Ramone’s Blitzkrieg, Takida och Stiftelsen. Även detta år gick biljetterna åt som smör i solsken.